Život máme len jeden...

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozvod (rozchod) ako „Novodobý fenomén“ 2.časť

pokračovanie ...

Naozaj mi pomôže kamarát(ka) ?

Nesnažte sa svoje trápenie "liečiť" alkoholom. Určite Vám pomôžu priatelia, rodičia, známi, jednoducho tí, ktorých máte okolo seba. Vtedy aspoň zistíte, kto Vás má za ozajstného priateľa!  Treba sa mať ale na pozore, pretože je tu jeden dôležitý fakt ( a to som tiež nikde nevyčítal )! Ide o súcitné presviedčanie Vás práve Vašimi priateľmi či najbližšími metódou, kedy s obľubou používajú Vaše vlastné slová k tomu aby Vás podporili. Samozrejme sa to týka predovšetkým toho, kto zo vzťahu odchádza. V tom danom okamžiku logicky pociťujete potrebu podporiť od známych či priateľov ktorí Vás ubezpečia, že Vaše rozhodnutie opustiť ho/ju/ bolo tou správnou voľbou. No v konečnom dôsledku to aj tak ukáže len čas. Nebojte sa, ten "pravý čas" sa Vám sám ozve!


Kto Vám dáva "rozumy" ?

       

Je zvláštne, ako často dávame na rady druhých. Najviac ma však zaráža to, ako sa ľahko necháme ovplyvniť ich radami v presvedčení , že zrovna oni nám vedia presne poradiť čo nám chýba a akým smerom sa máme uberať ! 

Dovoľte, aby som sa zasmial i keď to vonkoncom vôbec smiešne nie je... Pýtate sa prečo? Skúste sa nad tým zamyslieť! Ak Vám chcú kamaráti alebo kamarátky pomôcť s čistým úmyslom, nemali by Vám iba pritakávať a ukľudňovať Vás slovami, že to čo ste urobili bolo  to najsprávnejšie a  najlepšie rozhodnutie aké ste mohli urobiť. A prečo? Pretože je to čisté využitie situácie z ich strany  a oni si to veľmi dobre uvedomujú. Ľudia láskou vtedy zlomení sú ľahko manipulovateľní  a najviac zraniteľní. No a práve v tom okamžiku majú  ľudia rozdávajúci nám svoje rozumy akoby zjedli všetku múdrosť sveta jedinečnú príležitosť ukázať sa vo Vašich očiach ako záchrancovia Vášho života... Veď napokon položme si ruku na srdce, odkiaľ to už kamarát(ka), známy(a) môže tak presne vedieť aký som mal(a) vzťah ?! Vie vôbec ten človek, ktorý mi mimochodom jeho radami teraz "riadi môj život" o mojom probléme vo vzťahu ? Ako sa riešil a vyvíjal ? Nepozná Váš kamarát(ka) iba Vašu verziu? Bol(a) vôbec aspoň raz pri tom kedy ste mali svoju chviľku, kto ako a na čo reagoval? Predovšetkým si uvedomte, od akej osoby dostávate "rozumy" ! Je alebo bol(a) taktiež rozvedený(á)? Býva sám(a) alebo dlho býval(a) sam(a) bez partnera ? Často si nevie udržať dlhodobý vzťah? Pozná Vášho partnera osobne? atď. Tieto a ďalšie aspekty môžu človeka ktorý Vám radí ovplyvniť!

Zamyslite sa nad tým ešte raz vo Vašom záujme !

No dobre, dobre, ak sú viditeľstopy po násilì, situácia je samozrejme už vážna! No takýto prípad by sa už mal riešiť nie len útekom ale aj orgánmi činnými v trestnom konaní!

  Ako "z toho" von ?
  
      

Ak sa už z toho najhoršieho aj dostanete, nepočítajte s tým, že na neho (na ňu) úplne zabudnete a že neprídu dni, kedy budete mať chuť možno aj slzu vyroniť. Nevadí! Nehanbite sa za to, nie je to predsa choroba. Nájdu sa sice aj takí, ktorí si myslia že chlap keď plače, nie je normálny a mal by sa liečiť( milujem takých "hrdinov"...)! Omyl vážení! Sú to len obyčajné ľudské emócie, ktoré máme každý z nás v sebe zakódované bez rozdielu či ste ON alebo ONA. Apropo, keď už som pri tých emóciach u chlapa... čo je lepšie? Vyroniť pár sĺz alebo tomu druhému v najlepšom prípade vylepiť facku? Či azda ísť do krčmy a tam sa ukľudniť? No, neviem, neviem či by návrat z takejto "misie" posilnený alkoholom mal šťastnú dohru...

Hovorí sa, že slzy očisťujú. Tak si to pripustite a precíťte všetko čo je potrebné v tej danej chvíli. Majte sa však na pozore, inak hrozí že skončíte tam, kde ste boli na začiatku...a to asi nechcete, že? Čítal som nespočetné množstvo článkov a literatúry o tom, ako sa dostať z porozvodovej traumy. Bezmála každý článok bol o tom, kde sa  odporúča nájsť si predovšetkým rôzne koníčky, začať sa viac venovať športu, venovať sa tomu, čomu ste sa počas vzťahu menej alebo vôbec nevenovali, atď. Súhlasím s týmito radami, avšak len do určitej miery. Nie každému to môže pomôcť! Nikde som sa totiž nedočítal, kde by bolo spomenuté že nie je pri tom zaručené nemyslieť na neho(na ňu) aj počas toho, kedy sa budete venovať nejakej novej záľube. Vždy sa môže stať, že ten  „film“ spoločného života s partnerom budete v myšlienkach sledovať aj napríklad počas tréningu. U mňa to bolo bežné...


Uff..dostal(a) som sa z toho...

Myslíte ? Veľa ľudí je toho názoru, že ten kto  opúšťa partnera je        "za vodou" a je s tým dokonca aj vyrovnaný. Osobne si však myslím, že to tak nie je ani z ďaleka! Predovšetkým pri dlhom niekoľkoročnom vzťahu. Tým nechcem odľahčovať situáciu u ľudí, ktorí boli napr."len" v ročnom a možno aj v kratšom vzťahu. Tí, čo opúšťajú majú sice väčší predpoklad sa s tým rýchlejšie vysporiadať, no tiež to neplatí pre každého rovnako. Veľa záleží na tom, či ste si vydiskutovali neujasnené veci skôr ako ste sa rozišli. To isté platí aj v prípade, že dlhodobo premýšľate ( hlavne keď už žijete v presvedčení )o tom, že vzťah nemá  budúcnosť a čakáte len na tú "správnu chvíľu" bez toho, že by o tom partner čo i len tušil... Takéto "plánované odchody" patria podľa môjho názoru medzi tie najhoršie posttraumatické šoky ako pre jednu tak aj pre druhú stranu.


Nedokážem na to zabudnúť !

Ako ten prekliaty film ktorý sa mi premieta stále v pozadí myšlienok aspoň zastaviť keď už nie vymazať…? Bohužiaľ aj keď  mnohí z nás by chceli na to všetko úplne zabudnúť, je to nemožné! Vedzte, že na otázku "ako na to aspoň nemyslieť" Vám nikto neodpovie s istotou a ani s presnosťou švajčiarskych hodiniek. Aj keby ste mali k dispozícii XY koučov, terapeutov, psychológov či psychiatrov. Môžete však skúsiť sami sebe si pomôcť kombináciou rôznych "meditácií". Tie by mali mať jedného spoločného menovateľa kde sa naučíte nazrieť do "seba". Na internetových stránkach je veľké množstvo takýchto odporúčaní a teda spôsobov ako vyčistiť myseľ či už v podobe videí alebo článkov.


Hľadajte odpovede v sebe.

V prípade že máte nezodpovedané otázky a viete že sa už k odpovediam nedopracujete, týmto spôsobom ľahšie nájdete sami v sebe na ne odpoveď. Netvrdím že sa to každému musí podariť, ale keď to neskúsite, nebudete vedieť či to u Vás zaberá alebo nie ;-). Alfou a omegou je však neklásť otázky smerované druhému, teda spôsobom "prečo si mi to urobil(a)" a pod. Položte si otázku sami sebe ! Teda spôsobom, "Čo som urobil(a),že to u neho(nej) vyvolalo takú reakciu ako reagoval(a)"?
Takýmto spôsobom môžete zistiť čo Vám chýbalo, prečo Vám bolo ubližované a možno aj to, prečo ste toho druhého vtedy vnímali inými očami a ponaučiť sa z chýb. Počas meditácie môžete natrafiť na niečo, čo Vám pripomenie že ste svojim konaním ublížili nielen druhému ale aj sami sebe. Nelogické ? Skúste to a presvedčte sa sami!


Majte radi sami seba a odpustite !

Ten, kto je slabý, nikdy nedokáže odpustiť !                                                Odpustenie je znakom sily                                                                                                                Ghándí                                            

Uvedomte si, že Vy ste tvorcom svojho sveta a každý reaguje nejakým spôsobom na Vaše slová a správanie! Ak nepochopíte sami seba, nepochopíte druhých. Samozrejmosťou by malo byť odpúšťanie. Odpúšťanie s čistým, otvoreným a úprimným srdcom. Nemajte v sebe nenávisť ale lásku. S nenávisťou v srdci nemôžete úprimne odpustiť! Nemusíte danú osobu zrovna milovať, ale za to ju rád(a)mať môžete. Nezabudnite odpustiť aj sami sebe a majte  radi sami seba !

          Ak nemilujete seba, nemôžete milovať nikoho a tak isto nemôže nikto milovať Vás! Hľadajte teda v sebe aj takýmto spôsobom odpovede v kľude a v súkromí aby Vás nikto nemohol vyrušovať. Len Vás prosím, buďte rozumní a neobviňujte iba druhých! Pestujete si tým v sebe nenávisť a to sa Vám môže odzrkadliť vo Vašom ďalšom živote! Či už boli Vaše rozhodnutia a dôvody opustiť ho(ju) a začať žiť "nový život" akékoľvek, nehrabte sa v tom už! Je bezpredmetné to zisťovať. Dostanete sa zbytočne do začarovaného kruhu a čím dlhšie sa budete trápiť o to neskôr začnete žiť nový život aj Vy možno s iným(inou), teda Vami vysnívanou láskou, ktorá bude pre Vás tou pravou. Možno to momentálne necítite a nedokážete si to v tejto chvíli ani len predstaviť, no vedzte, že ak nezatvoríte dvere z minulosti, neotvoria sa Vám dvere budúcnosti !


A nezabúdajte, že :

- Iba Vy môžete vedieť čo potrebujete, čo chcete a čo je pre Vás dobré , preto sa nikdy nenechajte ovplyvňovať inou osobou !

- Som stopercentne zodpovedný za svoj život a za rozhodnutia ktoré som urobil !

- Nikto nežil a nežije môj život iba Ja a iba Ja v ňom budem pokračovať !

- Svet je taký, akými očami sa na neho pozerám a vytváram si ho vo vlastnej hlave vlastným zmýšľaním!

                                                                                                            


  Z celého srdca prajem všetkým tým, ktorí ste sa dostali do nezávideniahodnej životnej situácie aby ste sa čo najskôr vzchopili a začali žiť lepší a zmysluplnejší život !

                                                                                                     Laco S.

Páči sa ti tento článok?

Tak zdielaj alebo daj like a možno tým pomôžeš aj iným  :-)



 


Rozvod (rozchod) ako „Novodobý fenomén" 2.časť | stály odkaz

Komentáre

  1. treba vediet o com rozchod je
    v prvom rade je to konštrukcia vášho mozgu - vždy nájsť optimálne riešenie a keď sa nedá, tak plač, smútok, zúfalstvo atď.

    Najčastejšia príčina rozchodu je, že váš alebo vášho partnera mozog našiel optimálnejšie riešenie. Potom buďte radi, že to takto skončilo, lebo vzťahy o rozume to je čísté sado-maso.
    publikované: 11.09.2017 12:20:25 | autor: marek (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Re: treba vediet o com...
    Ďakujem za názor :-) Ano Marek, mate pravdu, Vas komentar nepopieram, naopak suhlasím s ním. No ako som spomenul v článku, alfou omegou je komunikácia tých dvoch. Bez nej môžeme len a len "dedukovat" a opäť si vytvoriť len "vlastný obraz" o situácii čoho sa často nechceme pustiť . To optimálne riešenie je potrebné hľadať ale spoločne a robiť aj kompromisy-o tom manželstvo ateda vzťah ako taký predsa je. A k aj toto chýba, to manželstvo je dopredu "pochované" ! P.S. Môj blog nie je mierený na nikoho konkrétneho a neopisujem len svoj prípad - to som tam len spomenul . Preto by som privítal, keby ste reagovali všeobecne na daný problém a nie " na môj". Ďakujem za pochopenie.
    publikované: 11.09.2017 13:06:09 | autor: Laco (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014